În urma disputei dintre susţinătorii vechii şi actualei conduceri a Uniunii, o femeie a fost rănită, iar la faţa locului a venit şi Poliţia. Scandalul a început în jurul orei 14, iar la ora 17 acesta încă nu s-a terminat, conform informaţiilor transmise de Antena3.

Care este miza scandalului

Ioan Cezar Corâci, care s-a aflat la conducerea Uniunii în ultimii 4-5 ani, a fost schimbat în luna mai a acestui an din funcţia de preşedinte conform unei hotărâri a membrilor. Însă, Corâci a contestat hotârărea membrilor şi a declarat că a dorit doar să-şi recupereze bunurile personale din Palatul UGIR.

"Un grup de salariaţi ai UGIR, cu cărţi de muncă, sunt împiedicaţi să vină la locul de muncă. Aici sunt nişte domni care nu au nici o calitate şi au ocupat ilegal clădirea. La etajul doi sunt bunurile mele personale, inclusiv buletinul, pe care vreau să le recuperez", a declarat Corâci.

La rândul său, actualul preşedinte al UGIR – 1903, Marius Opran, a declarat: "Fostul preşedinte Corâci nu mai este membru al UGIR, fiind exclus în cadrul adunării generale ordinare din data de 30 mai pentru fapte foarte grave, respectiv încălcarea prevederilor unor contracte cu finanţare europeană, pentru care există sesizare penală făcută DNA-ului".

Potrivit lui Marius Opran, mandatul de preşedinte al domnului Corâci a expirat la 24 august 2010. "Foloseşte o hârtie eliberată de un organ administrativ căruia nu i-a prezentat situaţia reală, ci un caz ipotetic şi a cerut un punct de vedere juridic. Bineînţeles că actualul organ administrativ, deci nu justiţia, i-a dat o hârtie din care practic nu se înţelege nimic, dar pe care dânsul o foloseşte şi, prin impostură, spune că este în continuare preşedinte al UGIR 1903", a mai spus Opran.

La începutul lunii mai, Colegiul Director al Confederaţiei Patronale Naţionale UGIR-1903, reunit în şedinţă extraordinară, l-a suspendat din funcţie pe Cezar Corâci, numindu-i preşedinte interimar al uniunii pe Marius Eugen Opran şi preşedinte executiv pe Constantin Vasile.

Conform antena3.ro, miza acestui scandal este scaunul de preşedinţie, iar interesele ascunse par a fi nişte bani pe anumite proiecte autorizate de Uniunea Europeană.

UGIR-1903 este una dintre cele mai mari confederaţii patronale din România, reprezentând 15% din salariaţii României. UGIR-1903 reprezintă mai ales domeniile chimie şi petrochimie, textile, servicii publice, agroalimentar, construcţii de maşini, electronică, edituri poligrafie şi sănătate.
Contactat telefonic, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiei Patronale din România (ACPR), ne-a declarat că regretă cele întâmplate, întrucât este o imagine negativă adusă patronatelor din România.

"Regret faptul că s-a ajuns la o astfel de situaţie. Este păcat că unii oameni din teritoriu îşi puneau speranţele în liderii lor de la centru care să-i reprezinte în dialogul cu autorităţile cu oficialii Uniunii Europene sau cei ai Fondului Monetar Internaţional", ne-a spus Dam Matei Agathon.

Potrivit acestuia, ACPR, care reprezintă cele mai importante confederaţii patronale din România, i-a invitat pe cei din UGIR-1903 să facă parte din Alianţă, însă Uniunea condusă de Corâci la acea vreme s-a împotrivit. "Noi le-am întins o mână în urmă cu ceva timp, să se alăture nouă şi să facă parte din Consiliul Economic şi Social European. Acum plătesc. Nu se recunosc ca preşedinţi", ne-a explicat vicepreşedintele ACPR.