În România, procurorii DNA au deschis în 26 septembrie 2014 așa numitul Dosar Microsoft, care a declanșat procedurile pentru urmărirea penală a zece foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro.

Investigaţia din Ungaria intervine după o serie de anchete similare care au vizat parteneri de afaceri ai Microsoft, în 2013, în alte cinci ţări. La începutul acestui deceniu, compania Microsoft a iniţiat extinderea pe pieţe emergente, dar şi în ţări mai mici, cu venituri medii, precum Ungaria. În unele cazuri, aceste acţiuni riscante au generat provocări de tip juridic cu impact asupra reputaţiei companiei, scrie Mediafax.

Departamentul american al Justiţiei, precum şi Comisia pentru garanţii şi tranzacţii financiare (SEC) anchetează modul în care Microsoft a vândut produse software precum Word şi Excel spre firme intermediare din Ungaria, care apoi le-au livrat instituţiilor guvernamentale ungare, în perioada 2013-2014, declară surse din cadrul investigaţiei citate de WSJ.