Indicele Nikkei al bursei japoneze a închis şedinţa de marţi sub pragul de 19.000 de puncte atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni, 18.813,53 puncte, în scădere cu 1,48% sau 281,71 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Pe pieţele valutare, dolarul şi-a continuat scăderea ajungând la 113,38 yeni, faţă de 114 yeni anterior, la fel ca şi moneda euro care a coborât până la 120,90 yeni, faţă de 121,08 yeni.

Pe alte pieţe, principalul indice al bursei chineze, Shanghai Composite Index, înregistra la ora 05.14 GMT o scădere de 0,75% până la 3.080,04 puncte, indicele S&P-ASX 200 al bursei de la Sydeny a căzut cu 0,9% până la 5.696,40 puncte la fel ca şi Bursa din Noua Zeelandă.

În discursul pe care urmează să-l susţină marţi pe tema Brexit, premierul britanic Theresa May va prezenta cele 12 priorităţi ale sale, printre care se numără ieşirea din piaţa comună şi din uniunea vamală. "Urmărim un parteneriat nou şi egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală şi prietenii şi aliaţii noştri din UE. Nu o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte ţări. Nu urmărim să ne agăţăm de bucăţi din calitatea de membru, când ieşim", ar urma să spună premierul britanic în discursul său, potrivit unor extrase publicate în avans în presă.

Analiştii sunt de părere că discursul premierului Theresa May a alimentat îngrijorările cu privire la un "hard Brexit", ceea ce îi face pe investitori să adopte o atitudine prudentă. Această atitudine vine şi în contextul investirii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, pe data de 20 ianuarie. Unii analişti sunt de părere că şi incertitudinile cu privire la politicile viitorului lider de la Casa Albă contribuie la scăderile înregistrate de pieţele bursiere. AGERPRES