În aceste zile în care producţiile ţărilor traversează o perioadă destul de dificilă, a scăzut şi necesarul de energie. Turcia a atras atenţia asupra sa prin măsurile de a asigura necesarul de gaze naturale pentru anul 2020.

Anul trecut Rusia era în frunte

Conform ştirii apărute în Yeni Şafak, preşedintele Asociaţiei pentru Economia Energiei, prof.dr.Gürkan Kumbaroğlu, a amintit că Rusia se afla pe primul loc, cu o diferenţă de 32,5%, în ceea ce priveşte importul de gaze naturale al Turciei.

În perioada amintită, menţionează prof.dr. Gürkan Kumbaroğlu, după Rusia următoarele locuri erau ocupate Iran şi Azerbaidjan şi adaugă: „În luna martie a anului trecut, cota SUA în importul de gaze naturale era în jur de 2,15%, iar 6,10 % era cota importului din Qatar.”

Marea schimbare din cursul acestui an

Prof. Dr. Kumbaroğlu a atras atenţia că au avut loc schimbări importante în importul gazelor naturale de către Turcia atunci când calendarul arăta luna martie a anului 2020 şi a continuat:

„Atunci când analizăm datele acestui an putem observa că importul de gaze naturale din Rusia a scăzut cu 65% în comparaţie cu luna anterioară şi cu 72% în comparaţie cu anul trecut.

Dacă nu există o problemă tehnică legată de ofertă, această situaţie a apărut a urmare a condiţiilor impuse de piaţă. Condiţiile impuse de piaţă s-au reflectat mai târziu în formula de calcul a preţului valabil pentru achiziţia gazului rusesc şi se poate ca preţul gazului lichefiat (LNG) de pe pieţele spot să fie mai scăzut decât preţul gazului rusesc.

Numai că, în această perioadă, Turcia s-a orientat către gazul lichefiat, iar cota importurilor de gaze naturale din SUA a crescut la 300%, iar al gazului importat din Qatar la 200%. De asemenea, în acest an, Turcia a importat LNG şi din alte ţări, precum Egipt, Camerun, Nigeria, notează publicația turcă Aksam.

Nu este o situaţie durabilă

Accentuând pe faptul că fluctuaţia preţurilor gazelor naturale nu este una durabilă, prof.dr. Gürkan Kumbaroğlu, a spus: „În acelaşi timp nu este nici o situaţie de dorit.

În cazul în care condiţiile impuse de pieţe va permite acest lucru, atunci trebuie adoptate măsuri pentru a nu se repeta. Dacă formula preţului va fi renegociată, aşa cum fac celelalte ţări europene, şi preţul se va alinia preţului de pe pieţele spot, atunci această problemă va dispărea”.