Potrivit datelor BNR, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 130 milioane de euro, în timp ce creditele intra-grup au înregistrat o valoare negativă de 107 milioane de euro net.
Practic, la scăderea puternică a investiţiilor străine a cântărit covârşitor faptul că firmele străine au decis să îşi reducă per ansamblu nivelul creditelor acordate fiicelor din România. Cu alte cuvinte, anumite linii de finanţare nu au mai fost prelungite, ci au devenit scadente. Rămâne de văzut dacă tendinţa se va confirma şi în lunile următoare.
Pe de altă parte, nu este exclus să vedem unele revizuiri ale cifrelor de azi, la fel cum s-a întâmplat şi cu datele pe luna ianuarie 2011. Iniţial, BNR a spus că investiţiile străine s-au cifrat la 240 milioane euro în ianuarie 2011, iar în comunicatul de azi aflăm că ele au fost revizuite între timp la 376 milioane euro.
În ciuda scăderii puternice, investiţiile străine directe au finanţat deficitul contului curent din luna ianuarie 2012 în proporţie de 62,2%, şi asta pentru că deficitul extern s-a situat la un nivel infim, de numai 37 milioane euro.