România se numără printre țările europene care se confruntă cu un puternic declin demografic, iar un studiu arată că populația țării noastre va scădea cu aproape trei milioane de oameni în următorii 30 de ani.

Cea mai gravă situație în Bulgaria

Cu cea mai gravă situație urmează să se confrunte Bulgaria, care conduce topul țărilor cu declin dramatic al populației.

Deși are în prezent 6,9 milioane de locuitori, venii de la sud ar putea înregistra un declin demografic de 22,5 %, ajungând să aibă o populație de 5,4 milioane de persoane în 2050.

De asemenea, în Italia, unde natalitatea s-a prăbușit în ultimii ani, fenomenul îmbătrânirii populației a luat amploare, notează libertatea.ro, citând un studiu publicat de Financial Times.

Potrivit studiului citat, populația Italiei ar putea scădea de la 60,5 milioane de locuitori în 2020 la 54,4 milioane de persoane în 2050. Astfel, este estimat un declin demografic de 10,1% al populației.

România și Moldova, declin drastic

România se află pe locul 11 în topul 20 al țărilor cu populație în scădere. La cei 19,2 milioane oameni care trăiesc în prezent în țara noastră este estimat un declin demografic de 15,5 %, România ajungând să aibă o populație de 16,3 milioane de locuitori în 2050.

În Republica Moldova situația este și mai alarmantă. Se estimează că populația va scădea de la patru milioane de locuitori, cât este în prezent, la 3,4 milioane de locuitori până în 2050, un declin democrafic de 16,7 %.