Asigurătorii semnalează reducerea sumelor pentru care sunt asigurate imobilele. În cazul locuinţelor finanţate de bănci, de multe ori sumele din poliţe nu pot fi reduse.

Căderea pieţei imobiliare a avut ca efect reducerea sumelor pentru care acestea sunt asigurate. Sumele din poliţele încheiate pentru apartamente sunt cu 30-35% mai mici comparativ cu cele încheiate în prima parte a anului 2008 la Uniqa, în timp ce la Allianz, suma medie asigurată pe întregul portofoliu s-a redus cu 8%.

În cazul locuinţelor cumpărate în urma contractării unui credit ipotecar, poliţele sunt cesionate în favoarea băncilor. BCR şi Raiffeisen, de exemplu, nu acceptă reducerea sumelor asigurate, în timp ce BRD acceptă reducerea acestora până la nivelul sumei pe care împrumutatul o mai are de rambursat.

Riscul proprietarilor: supraevaluarea

Cele mai mari preţuri pe piaţa imobiliară au fost practicate în anii 2007 şi 2008. Apartamentele cumpărate atunci „sigur sunt supraevaluate în momentul de faţă, dar depinde şi de condiţiile de asigurare (n.r.: termenii contractuali)“, afirmă preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Opiniile asigurătorilor în privinţa sumelor pentru care pot fi asigurate locuinţele şi noţiunea de supraevaluare sunt diferite. „Asigurarea imobilelor la valoarea comercială nu este OK. Trebuie să se asigure ceva cert, iar aceasta este valoarea de reconstrucţie“, spune şeful biroului de asigurări retail non-auto de la Generali, Cornel Simionescu. El afirmă că o locuinţă este supraasigurată dacă suma din poliţă depăşeşte cu 10% marjele în care se încadrează valoarea de reconstrucţie. Chiar şi în această situaţie însă, există posibilitatea ca asigurătorul să accepte plata sumei asigurate. Un caz de supraevaluare furnizat de oficialii de la Allianz-Țiriac este  cel în care se  constată că locuinţa este, în realitate, mult mai mică decât declarase clientul. „Dacă proprietarul a cerut menţinerea sumei asigurate şi noi, ca asigurător, acceptăm, suma din contract va fi plătită“, spune Marius Georgescu, director la Allianz, referindu-se la situaţia unei daune totale. În schimb, o parte din asigurările de locuinţe finanţate prin credit sunt încheiate chiar de bănci şi oferite cu titlu gratuit clienţilor lor.

Noi putem să reducem suma asigurată, dar, în cazul garanţiilor la ipotecare, solicitarea clienţilor trebuie să fie dublată de acordul băncilor.
Nicolae Ani, director la Uniqa Asigurări

25% din locuinţe au o poliţă de asigurare, majoritatea fiind emise în limita a 20.000 de euro de Astra Asigurări