Presedintele fracez Nicolas Sarkozy a prezentat, miercuri, partenerilor sociali din Senat o serie de propuneri privind scaderea taxelor cat si beneficii sociale pentru a ajuta familiile afectate de criza financiara actuala.

Noul pachet de masuri poate costa statul francez cel mult 2,65 miliarde de euro (3,3  miliarde de dolari).

Sarkozy a propus o scadere a taxelor pentru mai mult de patru milioane de familii, cresterea beneficiilor pentru angajatii disponibilizati temporat cat si o serie de alocatii speciale pentru familiile de someri.

Sarkozy a fost de acord, de asemenea, cu infiintarea unui unui fond de investitii sociale, care va dispune de 2,5 – 3 miliarde de euro, din care jumatate sa provina de la stat. Suma va fi folosita pentru finantarea activitatilor de formare profesionala.

Economia franceza ar putea intra in recesiune in primul trimestru al anului 2009, potrivit estimarilor Bancii Frantei, care preconizeaza o micsorare cu 0,6% a produsului intern brut (PIB) in primele trei luni ale anului in curs.

In ultimul trimestru al anului trecut economia franceza a inregistrat o scadere a PIB-ului de 1,2% fata de perioada anterioara, aceeasta fiind cea mai mare scadere din ultimii 30 de ani.

Sursa:Bloomberg