”Vă anunţ că Franţa va cere îngheţarea contribuţiei sale la bugetul european, ceea ce va reprezenta o economie de 600 milioane de euro pe an”, a declarat Sarkozy, prezentându-şi programul electoral într-o conferinţă de presă.
Contribuţia anuală a Franţei la bugetul UE se ridică în prezent la aproape 19 miliarde de euro, fiind a doua mare contribuţie după cea a Germaniei.
În 2011, Franţa şi alte opt ţări europene s-au lansat într-o încercare de forţă cu Bruxelles-ul pentru a evita o majorare a contribuţiilor lor pentru perioada 2014-2020, în contextul unei austerităţi generalizate.
Şeful statului francez a mai anunţat că va face să fie votată ”regula de aur” bugetară încă ”din vara lui 2012”, dacă va fi reales pe 6 mai, criticând tototată Partidul Socialist de opoziţie, singura formaţiune politică din Europa ”care n-a vrut să-şi asume acest angajament”.
Prezentându-şi programul, Sarkozy a declarat că, ”în 2016, Franţa trebuie să aibă un buget echilibrat”.
În urmă cu câteva luni, Sarkozy renunţase să supună spre adoptare în actualul Parlament ”regula de aur” bugetară, care necesită aprobarea cu o majoritate calificată de deputaţi şi senatori, prin urmare un acord cu stânga, care se opune unui astfel de demers.
Cele 25 de state semnatare, pe 1 martie, ale tratatului european privind disciplina bugetară s-au angajat să adopte fiecare ”regula de aur” bugetară, respectiv înscrierea în Constituţie a obiectivului privind revenirea la echilibrul finanţelor publice.
Candidatul socialist Francois Hollande doreşte însă renegocierea tratatului, completându-l cu un pact privind creşterea economică.