Sanofi-Aventis va cumpăra producătorul american de bunuri pentru îngrijirea sănătăţii Chattem, pentru circa 1,9 miliarde de dolari, tranzacţie care va conferi grupului francez accesul pe piaţa medicamentelor comercializate fără reţetă din SUA.

Astfel, Sanofi-Aventis va lansa o ofertă de preluare a tuturor acţiunilor Chattem, pentru 93,5 dolari pe unitate, preţ cu 34% peste cotaţia consemnată de aceste titluri la închiderea tranzacţiilor de vineri.

Acţiunile Chattem au urcat cu 33%, la 92,96 dolari pe unitate, în timpul tranzacţiilor electronice, în timp ce titlurile Sanofi-Aventis au coborât cu 0,4%, la 54,46 dolari pe unitate.

Planul Sanofi: extinderea

Acordul corespunde planului directorului general al Sanofi, Chris Viehbacher, de extindere a operaţiunilor grupului în afara pieţei medicamentelor comercializate cu prescripţie medicală, pentru a compensa scăderea vânzărilor din cauza concurenţei produselor generice.

Grupul francez a dus o politică de formare a unor parteneriate pentru producerea unor noi medicamente sau de efectuare a unor preluări în valoare de până la 15 miliarde de euro, în timp ce Pfizer şi Merck au preferat mega-fuziunile.

„Tranzacţia este interesantă, va genera multe beneficii”, a declarat Timo Kuerschner, analist la compania LBBW.

Chattem, înfiinţată în urmă cu 100 de ani, produce şi comercializează produse de îngrijire personală (medicamente comercializate fără reţetă, produse cosmetice şi suplimente nutritive) şi a locuinţelor.

SURSA: Mediafax