Şeful guvernului grec a avertizat asupra pericolului în care se află ‘coeziunea societăţii’ elene din cauza creşterii şomajului, ‘aşa cum a fost cazul în Germania la sfârşitul Republicii de la Weimar’, regimul al cărui faliment a dus la ascensiunea la putere a lui Hitler.

‘Oamenii sunt în punctul în care îşi spun: suntem dispuşi la sacrificii, dar vrem să vedem, în sfârşit, o lumină la capătul tunelului. Dacă nu, totul este inutil’, a subliniat premierul elen.

El a mai afirmat vineri că, fără următoarea tranşă din ajutorul internaţional, Grecia nu se mai poate descurca după sfârşitul lunii noiembrie, când ‘visteria va fi goală’. ‘Ceea ce ne trebuie este timp pentru a ne consolida finanţele, nu neapărat un nou ajutor’, a indicat Samaras

Premierul grec a atenţionat că’societatea, în ansamblul său, este ameninţată de populiştii de extremă stânga şi de ceva ce ţara nu a mai cunoscut până acum: ascensiunea unei extreme drepte, am putea spune, a fasciştilor, a unui partid neonazist’. ‘Dacă vom eşua, ceea ce ne aşteaptă este haosul’, a continuat Samaras, potrivit căruia concetăţenii săi ‘ştiu că acest guvern este ultima şansă pentru Grecia’.

Atena a reluat luni negocierile cu creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI), vizând deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro, în schimbul noilor măsuri de austeritate ce prevăd economii de 13,5 miliarde de euro.
SURSA: Agerpres