Florin Iordache va fi numit, marți, de plenul reunit al Parlamentului, în poziția de președinte al Consiliului Legislativ.

Iordache și-a depus deja CV-ul, deși spera că va reuși totuși să prindă un loc în viitorul Parlament pe listele PSD. Salariul acestuia ar fi de 12.000 de lei pe lună.

Trei pentru un loc

În consecință, după ce conducerea social-democraților nu l-a mai pus pe listele partidului, șefia Consiliului Legislativ se vrea a fi  o recompensă a partidului pentru Iordache, care este unul din oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.

Florin Iordache are însă concurență și trebuie să se lupte cu Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ, arată digi24.ro.

Depunerea candidaturilor a fost prelungită până marți, la ora 12:00, în condițiile în care Iordache a sperat că va reuși totuși să își convingă colegii din PSD să îl trimită din nou în Parlament.

Organizația PSD Olt, condusă de secretarul general Paul Stănescu, nu îl mai vrea pe Iordache pe liste, susțin surse din partid.

Instituţie importantă pentru procesul legislativ

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol, scrie sursa citată.

Consiliul Legislativ este o instituţie importantă pentru procesul legislativ. Angajaţii de aici avizează toate legile depuse la Parlament astfel încât să reglementările să nu se suprapună, să nu contrazică prevederi din alte legi sau să nu intre în contradicţie cu Constituţia.

Aşa se menţine un cadru legislativ cât de cât coerent.

În conducerea Consiliului Legislativ au ajuns și fostul judecător CCR, Toni Greblă și fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț.