Raportat la funcţiile pe care le ocupă, personalul Transelectrica are următoarele salarii lunare: lucrativ teren – 3.000 de lei, referent – 1.900 lei, referent de specialitate – 2.000 de lei, şef birou – 2.800 lei, şef serviciu – 3.500 lei, director direcţie – 9.000 de lei, potrivit informaţiilor transmise de către companie.

Aceste salariile reprezintă doar o componentă din veniturile lunare încasate de angajaţi, pentru că la ele se adaugă sporuri, calculate ca procent la salariul de bază . Astfel, indemnizaţia pentru exercitarea unei funcţii de conducere este între 15%  şi 70%, sporul pentru lucrul efectuat în zilele de sâmbata, duminica şi în zilele nelucrătoare – 75%, spor pentru lucrul efectuat în zilele de sărbători legale – 185%,  spor pentru lucrul în timpul nopţii – 25%, spor pentru consemn la domiciliu – 25% şi spor pentru programul special de lucru(ore suplimentare) – între 8% 21%.

Ai carnet de conducere? Spor la salariu

Un spor foarte interesant de la Transelectrica este cel pentru “exercitarea atribuţiilor aferente meseriei suplimentare de conducător auto (şofer)”. Acesta este de 50% din valoarea corespunzătoare limitei minime prevazută pentru meseria de conducător auto (şofer). S-ar putea crede că acest spor se acordă numai celor care au şi atestat de şofer profesionist. În detalierea acestui beneficiu, reprezentanţii Transelectrică explică că, de fapt, îl încasează cel/cea care “îndeplineste atribuţiile de conducător auto, pe bază de pontaj confirmat”. Adică, practic, cine are carnet şi conduce o maşină, teoretic în interesul firmei, i se plătesc suplimentar orele în care face acest lucru cu 50% din salariul aferent unui şofer de la la Transelectrica. Compania  

În ceea ce priveşte şefii, aceştia au la dispoziţie, prin CCM, încă şi mai multe sporuri prin care îşi pot suplimenta veniturile. Astfel, găsim spor pentru complexitatea activităţii de audit intern – până la 25%,  spor de management de program  – până la 30%, spor de management de proiect – până la 25%, spor de şef de proiect – până la 20%.

 

La toate aceste sporuri se adaugă, evident, un spor de vechime, potrivit prevederilor legale în vigoare la nivel naţional.

Factura la curent, integral achitată de companie

Toţi salariaţii Transelectrica primesc un cadou de la companie constând în decontarea costurilor cu energia electrică de la fiecare de acasă. Limita stabilită de companie este de 3.600 de kWh pe an, adică 300 de kWh pe lună, adică o valoare de circa 200 de lei. Consumul mediu, la nivel naţional, pe gospodărie, nu depăşeşte 150 de kWh pe lună, ceea ce înseamnă că, în mod normal, toţi angajaţii Transelectrica au factura la curent plătită integral, lună de lună.

CNTEE “Transelectrica” – S.A. are 2.180 salariati, iar fondul de salarii aferent anului în curs este de 127de milioane de lei