Milioane de muncitori din sectorul privat din Marea Britanie se confrunta in acest moment cu inghetarea salariilor sau chiar cu disponibilizari, in timp ce angajatii din sectorul public primesc majorari de salarii.

In contextul unei economii care se adanceste din ce in ce mai mult in recesiune si a unei inflatii care ameninta sa devina deflatie, Confederatia industriei britanice – The Confederation of British Industry (CBI) a anuntat ca „o majoritate coplesitoare” a membrilor sai va recurge la inghetarea salariilor in acest an.

Un sondaj efectuat de Camera Britanica de Comert a aratat ca 30% dintre companii au in plan diminuarea orelor de lucru. David Frost, directorul general al Camerei de Comert din Marea Britanie, a declarat, in acest context, ca „aud tot mai des companii din intreaga tara care nu au de ales decat sa inghete salariile si sa reduca platile”.

„Este inacceptabil ca sectorul public sa nu resimta nimic din aceasta situatie. Exista deja o separatie intre sectorul public si cel privat in privinta pensiilor. Nu putem avea o granita si in ceea ce priveste platile”, a mai spus seful Camerei de Comert din Marea Britanie.

In luna februarie, numarul somerilor din Marea Britanie a ajuns la 1,97 de milioane, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Pentru anul in curs, analistii se asteapta la un numar total de 3 milioane de someri.

Sursa: Times Online