Miller a făcut această remarcă după ce Ucraina a cerut pentru anul viitor livrarea a 27 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce este semnificativ mai puţin decât cele 40 de miliarde din 2011.

‘Gazprom poate furniza Ucrainei 26, 27 sau 29 miliarde de metrib cubi /mmc/ în 2012 ori nimic dacă aşa vrea Ucraina’, a spus directorul executiv al Gazprom, în faţa presei, pentru a adăuga: ‘În orice caz, Naftogaz va plăti pentru livrarea a nu mai puţin de 33 mmc. Aşa este prevăzut în actualul contract şi aceiaşi termeni vor fi folosiţi şi anul acesta şi pe toată durata contractului’.

Ucraina încearcă din primăvara trecută să obţină o revizuire a acordului cu Rusia din 2009 privind livrarea de gaz natural, afirmând că formula de calcul al preţului este incorectă. Rusia calculează preţul gazului livrat după preţul-spot al petrolului pe piaţa internaţională, care a cunoscut o creştere puternică în ultima vreme.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Serghei Levocikin, a menţionat că Ucraina a stabilit termenul-limită de 15 octombrie pentru revizuirea contractului, potrivit agenţiei de presă UNIAN, citată de RIA Novosti. Este vorba de data la care în Ucraina începe încălzirea centrală în locuinţe şi instituţii.

Acordul din 2009 a fost semnat de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, judecată în momentul de faţă la Kiev tocmai pentru semnarea lui, aminteşte agenţia rusă.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că trebuie respectat contractul semnat, dar că sunt posibile discounturi în cazul în care Kievul se alătură Uniunii vamale dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan şi acceptă achiziţia companiei Naftogaz de către Gazprom.