Acolo era Clubul Național de Golf al lui Trump din Sterling, în statul Virginia, aceasta fiind cea de-a 265-a vizită a lui Trump la una dintre bazele sale de golf începând din 2016, anul în care a fost ales președinte.

Runda de golf a președintelui Trump, jucată fără mască, survine într-un moment când țara este supusă impactului devastator al noului coronavirus. Sâmbătă, numărul americanilor care muriseră din cauza epidemiei se apropia de 100.000. Dar nu doar decesele sunt cele care îți atrag atenția, ci și impactul economic al pandemiei. Săptămâna trecută, numărul americanilor care se declarau șomeri crescuse cu încă 4 milioane, astfel încât totalul șomerilor datorați pandemiei a depășit 40 de milioane. O serie de alte cifre oglindesc aceeași țară în criză, cu niște pierderi financiare de peste 1,3 trilioane dolari din cauza pandemiei și cu un număr de companii în faliment care continuă să crească.

ȘI totuși, deși președintele a ordonat ca drapelurile naționale să fie arborate în bernă în onoarea celor care au murit din cauza pandemiei, el s-a îndreptat, sâmbătă dimineața, spre altfel de steaguri, precum cele arborate pe terenul său de golf. De la declanșarea pandemiei, aceasta a fost prima vizită a lui Trump pe unul dintre terenurile sale de golf, dar pentru un președinte care a pretins că atunci când va candida va fi prea ocupat ca să mai poată juca golf, ieșirea de sâmbătă a fost deopotrivă surprinzătoare și nesurprinzătoare.

Iar de aici, întrebarea: de ce fel de conducere are parte o țară al cărei președinte joacă golf în timp ce o bună parte din ea încearcă să răzbată prin meandrele directivelor neclare ale sistemului de sănătate publică și prin cele ale unei economii nesigure?

Ca să fim drepți, trebuie să recunoaștem că președintele s-a arătat cât se poate de clar doritor să vadă America revenind pe linia de plutire, dar, fără îndoială, această dorință include și golful. Chiar săptămâna trecută, el a sunat într-o emisiune de golf de la NBC ca să-și exprime speranța că golful, ca de altfel și celelalte sporturi își vor putea reveni rapid. “Chiar vrem să-l vedem revenind la normal “, a spus președintele. “Iar atunci când vezi mii, zeci de mii de oameni venind la turneele de golf, vrem ca și ceilalți (celelalte sporturi) să se bucure de aceeași experiență “.

De fapt, vineri, chiar și coordonatoarea forței de intervenție împotriva coronavirusului, dr. Deborah Birx, părea să anticipeze plecarea președintelui la terenurile de golf atunci când a spus: “Cum veți pleca la sfârșitul săptămânii, pentru că înțeleg că plecați, că ieșiți afară. Puteți juca golf, puteți juca tenis, dar cu mingii marcate “.

Era clar că președintele nu se simțea în stare să rămână înăuntru, de unde și restul evenimentelor de sâmbătă dimineață.

Dar din perspectiva conducerii, fără îndoială, decizia președintelui de a juca golf va fi prost apreciată, mai ales de detractorii săi. Țara are peste 1.621.650 de cazuri de coronavirus confirmate, ceea ce o plasează cu mult înaintea altor țări în privința numărului de infecții. Și cum țara încă se mai zbate să găsească un regim eficient de testare și noi stimulente financiare pentru a veni în ajutorul unei economii agonizante, s-ar părea că președintele ar fi trebuit să aibă mult mai multe treburi de făcut în loc să colinde gazoanele.

Decizia președintelui de a juca golf demonstrează totodată și lipsa unei calități esențiale pentru poziția unui lider în vremuri de criză – empatia. Națiunea nu doar își plânge cei aproape 100.000 de morți datorați virusului (o cifră despre care se crede că ar fi subestimată), ci este vorba și de sfârșitul de săptămână rezervat Zilei Eroilor, o zi în care ne aducem aminte de milioanele de militari care au murit jertfindu-se pentru țară. Președintele Trump ar fi putut foarte bine să își petreacă dimineața de sâmbătă oriunde altundeva, în zona metroului din Washington DC sau acolo unde țara îi comemorează pe cei care au murit în timpul pandemiei sau pe cei care au căzut apărându-ne țara de-a lungul istoriei noastre.

Și totuși, el s-a dus să joace golf.

Poate că președintele a simțit că trebuie să se relaxeze puțin sâmbătă dimineață. Dar pentru o națiune vlăguită care își caută un conducător, plecarea la golf a președintelui a fost o dovadă că nu înțelege câtuși de puțin ce așteaptă țara de la el în calitate de conducător aflat la comandă, și nu în calitate de jucător de golf.

Iar pe această tabelă de marcaj, președintele nu numai că nu a nimerit ținta din prima lovitură, el nu a nimerit nicio țintă.