Pe data de 18 iulie 1976, Nadia Comăneci a obținut primul 10 din istoria gimnasticii. La numai 14 ani, Zeița de la Montreal a obținut trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.

În prezent, românca din Onești deține, alături de soțul ei, Bart Connor, una dintre cele mai importante baze de gimnastică din SUA.

”Chiar dacă nu simt că au trecut așa de mulți ani, este o decizie care mi-a schimbat viața. Am fost norocoasă că era o sală de gimnastică chiar aproape de unde locuiam noi”, a povestit ea, realatează Antena 3 CNN.

S-au împlinit 47 de ani de când Nadia Comăneci a scris istorie

Nadia Comăneci a fost antrenată de Bela și Marta Karolyi, doi soți care au văzut potențialul acelei generații.

”N-am știut ce înseamnă performanță, pentru că totul a crescut. Noi mergeam la școală la Liceul de Educație Fizică și Sport. Pe vremea aceea, sportul era important. Erau dedicate 4 ore pe săptămână pentru sport. Descoperisem, inventasem anumite elemente. Elementele noi reies din greșeli. Așa a ieșit și saltul Comăneci, coborârea la fel. Cred că visul oricărei gimnaste este să lase ceva în urmă.

Este o inovație care rămâne întotdeauna în codul de punctaj, pentru că atunci nu mai trebuie să descrii elementul respectiv, ci spui: fac o Tsukahara, fac un Comăneci. Spre sfârșit de anii ’60, nu erau prea multe sporturi pentru fete în momentul respectiv”, a spus fosta gimnastă.

În anul 1975, Nadia Comăneci a câștigat primele medalii, la Campionatul European de Gimnastică de la Skien, Norvegia.

La Montreal, nu a realizat inițial ce s-a întâmplat

Românca a povestit că la Montreal, nu a realizat inițial ce s-a întâmplat.

”Mai mult eram preocupată să-mi măsor pașii la sărituri, să fiu sigură că paralelul nu alunecă. Am câștigat aurul. Am câștigat… Nu știu, trei medalii. Mă gândeam la ai mei acasă. Nu cred că am realizat exact ce s-a întâmplat, dar m-am bucurat de faptul că am concurat așa cum m-am pregătit. Deci eram pregătită să concurez bine. Eram copilaș, aveam 13 ani”, a povestit ea.

”M-am întors să văd nota pentru că era prea mare gălăgie în sală! Nici nu m-am gândit la notă! Am zis că am făcut bine, iau 9,90! Am văzut 1.00 și am zis ce o fi, o fi, 1 n-are cum să fie. N-am știut de chestia asta cu 10 decât mult mai încolo, când am ajuns la una din colege și mi-a zis: ”Cred că e 10, dar e ceva în neregulă cu panoul”, a spus Nadia Comăneci.