Lovitură uriașă a programului Rabla pentru Electrocasnice. Bugetul alocat pentru cea de-a doua etapă a acestui program, sesiunea de iarnă, s-a epuizat în doar opt minute. Au fost generate 33.877 de vouchere, conform datelor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

În această etapă, din totalul voucherelor emise, 19.183 au fost pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri şi 5.102 pentru tablete.

Persoanele fizice au avut posibilitatea să intre în contul de utilizator creat și să genereze vouchere aferente categoriei de electrocasnice dorite:

  • 400 de lei pentru televizoare având cel puțin noua clasa energetică G;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei tablete.

STS trebuie să dea explicații, acuză Ministerul Mediului

Pe de altă parte, ministerul de resort a precizat că o parte dintre utilizatori au avut probleme de accesare a platformei dedicată programului „Rabla pentru electrocasnice”. El a spus  că aşteaptă din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) explicaţiile tehnice.

„Funcţionarea este garantată la 75.000 utilizatori/minut”, au afirmat reprezentanţii MMAP.

“Întârzierile întâmpinate de unii utilizatori în accesarea platformei au fost la nivelul aplicaţiei, care este dezvoltată de către o companie privată, nefiind cauzate de traficul pe site. STS a semnalat situaţiile apărute către echipa de dezvoltare a contractorului AFM şi oferă suport tehnic pentru remedierea acestora.

Pentru programul Rabla pentru electrocasnice, STS asigură doar serviciul de găzduire pe serverele instituţiei, care a permis preluarea întregului volum de accesări fără nicio problemă”, a fost replica celor de la STS.

Ediţia de iarnă a programului „Rabla pentru Electrocasnice” va mai avea o singură etapă, programată în perioada 10 – 16 decembrie, în care se pot genera vouchere în valoare de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++, respectiv pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++, dar şi vouchere de 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Bugetul alocat pentru ediţia de sărbători a programului este de 34 de milioane de lei.

Ce s-a întâmplat cu bugetul alocat primei etape

Trebuie subliniat că bugetul alocat primei etape a programului „Rabla pentru Electrocasnice” a fost epuizat în cinci minute de la startul selectării voucherelor din aplicația informatică. Conform datelor centralizate, în topul preferinţei cumpărătorilor s-au aflat aparatele frigorifice, urmate de maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase.

„În opinia mea, acest program este unul dintre cele mai populare programe derulate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Acest fapt a fost dovedit şi astăzi de noul record înregistrat, în care, în timp de 5 minute, au fost epuizate cele 14 milioane de lei, bani alocaţi achiziţiei de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparate frigorifice.

Dincolo de popularitate, mă uit la efectele acestui program – faptul că sute de mii de români implicaţi în ambele ediţii de anul acesta şi-au înlocuit echipamentele electrocasnice cu unele eficiente energetic duce România într-o zonă de responsabilitate de mediu, pornind din fiecare casă”, a declarat, atunci, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.