Un număr de 75.000 de vouchere au fost aprobate în prima etapă a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” din acest an. Această informație a fost furnizată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă. Conform datelor centralizate, din cele 75.000 de vouchere emise, 32.556 au fost aprobate pentru categoria „Frigidere”, 29.407 pentru „Maşini de spălat rufe” şi 13.037 pentru „Maşini de spălat vase”.

AFM precizează că tichetele valorile au termen de valabilitate de 15 zile de la data publicării listei, ce poate fi deja consultată pe site-ul Administraţiei.

LISTA solicitanților care au primit un voucher poate fi consultată AICI

Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele online prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. În acest sens, lista comercianţilor la care pot fi utilizate voucherele este publicată pe pagina de internet a AFM, la adresa: https://www.afm.ro/rabla_electrocasnice_comercianti_validati.php.

Care sunt condițiile pentru vouchere

Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică, până la momentul utilizării voucherului.

Următoarea etapă a programului „Rabla pentru electrocasnice” va începe în data de 4 iunie, la ora 10:00, pentru următoarele echipamente: televizoare, laptopuri şi tablete.

Potrivit sursei citate, după parcurgerea tuturor etapelor de selecţie a voucherelor, sumele aferente tichetelor generate şi neutilizate, redevin disponibile. Ulterior, se poate relua întreaga procedură de selecţie pe etape, inclusiv etapa de înscriere în program/creare de cont.

Rabla pentru electrocasnice se desfăşoară etapizat

Programul „Rabla pentru electrocasnice” – sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână. La sesiunea din acest an, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Ediţia din 2021 a programului „Rabla pentru electrocasnice” se desfăşoară etapizat, după cum urmează: Etapa I: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); Etapa II: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie); Etapa III: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Sursă foto: Dreamstime