Guvernul chinez denunță comentariile congresmenilor americani, conform cărora există suficiente dovezi care arată că noul coronavirus provine din laboratorul din Wuhan.

„Raportul, bazat în totalitate pe minciuni inventate și pe fapte denaturate, fără a furniza nicio dovadă, nu este credibil sau științific”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, relatează FOX News.

Reacția vine în contextul unui raport al republicanilor, care a concluzionat că virusul provine, probabil, din laboratorul chinezesc.

„Ceea ce au făcut congresmanii americani defăimează și calomniază China în căutarea de câștiguri politice”, a continuat declarația.

„Exprimăm o opoziție categorică și o condamnare puternică a unor astfel de acte disprețuitoare care nu au nicio linie morală”,continuă textul.

Unul dintre congresmani, republicanul Michael McCaul, a acuzat China că se angajează în „cea mai mare mușamaluizare din istoria omenirii”.

„S-au jucat cu focul”, a spus McCaul despre testele care au loc în laboratorul din Wuhan.

Ipoteza unei scăpări accidentale a virusului de la institutul din Wuhan a fost susţinută cu tărie de administraţia fostului preşedinte Donald

Trump, pe baza unor informaţii primite de la serviciile secrete. Însă China continuă să nege această posibilitate.

Președintele Joe Biden a cerut lămurirea originii coronavirusului după ce presa americană a publicat un raport al serviciilor de informaţii ale SUA care arăta că trei cercetători de la un laborator de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit cu simptome suficient de grave încât să meargă la spital, în noiembrie 2019. Raportul a alimentat apelurile la extinderea investigaţiilor asupra teoriei că noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator chinezesc.