Patru regiuni din Italia experimentează de o zi o aplicație mobilă de avertizare a cazurilor de coronavirus, descărcată deja de două milioane de italieni. Coordonatorul măsurilor de urgență sanitară, Domenico Arcuri, spune că urmărirea contactelor este esențială în această fază a epidemiei și cred că este mai puțin important dacă regiunile adoptă și alte sisteme.

În condițiile în care Italia încearcă să salveze o parte din turismul estival, insulele Sardinia și Sicilia au introdus propriile platforme de monitorizare a vizitatorilor pe timpul verii.

Mai este o săptămână până când proprietarii de hoteluri, restaurante și magazine din orașele turistice italiene ca Roma, Veneția, Florența și Pisa speră că vor începe să vină măcar vizitatori din Grecia, Austria, Elveția, Slovenia, Franța și Germania, țări cu care deja autoritățile au ajuns la un acord de a relua zborurile spre aeroporturile din Peninsulă de la 15 iunie, și nu din iulie, așa cum intenționau. Au rămas alte 18 state europene, care însă abia peste trei săptămâni își vor deschide frontierele pentru Italia.

De șase zile, cetățenii sunt liberi în Peinsulă să se deplaseze de la o regiune la alta, mai puțin în Insula Sardinia, unde sunt obligați să se înregistreze pe o platformă digitială a regiunii cu detalii asupra călătoriei și traseelor din interiorul insulei.

De astăzi, în schimb, și în Sicilia turiștii care intră în regiune trebuie să se înscrie pe o aplicație care se descarcă pe telefon intitulată „Sicilia SiCura” – Sicilia se tratează. Ordonanța emisă de preşedintele insulei, Nello Musumeci, vă rămâne în vigoare până la 30 septembrie