În cecea ce privește valoarea tranzacției, aceasta este estimată la 23,11 miliarde de dolari, scrie AFP, citată de agerpres.

Mai exact, Departamentul de Stat a reamintit că Japonia a cerut să cumpere 63 de aparate F-35A, versiunea tradiţională a acestui avion destinat aviaţiei militare, şi 42 de tip F-35B, versiunea cu decolare scurtă şi aterizare verticală destinată portavioanelor.

În aest context, diplomaţie americană a decis să dea undă verde acestei tranzacţii care „va întări securitatea unui aliat major” din regiunea Asia-Pacific, se arată într-un comunicat.

„Este în interesul vital al Statelor Unite să ajute Japonia în dezvoltarea şi menţinerea unei capacităţi de autoapărare solide şi eficiente”, a adăugat Departamentul de Stat.

Planul Japoniei

În faţa mai ales a modernizării rapide a armatei chineze, Japonia a decis să cumpere 105 aparate F-35A în total în cursul deceniului următor, pe lângă cele 42 de tip F35-B.

La sfârşitul anului 2018, guvernul de la Tokyo a aprobat un plan cincinal de apărare incluzând intrarea în arsenalul său a două portavioane, o premieră de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bugetul pentru apărare al Japoniei pe anul 2020/2021 atinge o valoare record de aecastă dată. Este vorba de 50,3 miliarde de dolari, în special pentru cumpărarea acestor avioane F-35 din Statele Unite.