Măsura a stârnit controverse în rândul economiştilor.

Pe marginea proiectului a comentat şi fostul premier și lider al PSD, Adrian Năstase.

Acesta afirmă că aducerea în țară a aurului românesc de la Londra este o inițiativă bună a lui Liviu Dragnea, pentru că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană iar România ar fi stabilă din punct de vedere politic și financiar.

„Când am citit iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, ‘De ce nu?’ În definitiv, România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluţii recente ne arată că, în anumite situaţii, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioada comunistă, era la modă sechestrarea unor nave româneşti pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului.

E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul războiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie. Unii spun că această iniţiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condiţiile în care, la Parlamentul european, obiecţiile referitoare la numirea, ca procuror şef european, a Laurei Codruţa Kovesi nu avuseseră succes. Posibil…

Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simţ. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova să fie ‘repatriat’ la Londra, ci la Bucureşti! PS. Poate că primăvara va reduce încrâncenarea şi ne va aduce mai multă înţelepciune…”, scrie Adrian Năstase, pe blogul personal.