”Trebuie să strângem cureaua. Bugetul este un şvaiţăr. Sunt măsuri pentru scurgerile de bani către şmecheri, dar le voi propune întâi partidului şi apoi le vom face publice,” a declarat Cîțu la B1 TV.

Anterior, acesta a declarat că deficitul bugetar estimat pe 2019 este de 4.3 puncte procentuale și că are deja câteva măsuri pentru reducerea acestuia.

”Pe anul acesta, rectificarea bugetară merge cu o estimare de deficit de 4,3% din PIB. Am în vedere câteva măsuri pe care le voi implementa șu sper să aducă câteva venituri la buget ca să reducem deficitul spre 4%.Pentru anul viitor, vreau să țintesc 3%. Acesta este obiectivul, dar nu cred că este posibil. Va fi aproape de 3%, dar mai mare. 3,5% este o țintă realistă. Este ceea ce cred că este fezabil, uitându-mă și la evoluția economiei, dar și la legislația în vigoare”, a spus ministrul de Finanțe.

Tot acesta a declarat că rectificarea bugetară este necesară având în vedere că bugetul a fost construit pe supraestimarea venitului.

„Am văzut în spaţiul public o dezinformare care vine din partea PSD. Această rectificare bugetară era necesară având în vedere execuţia bugetului până în acest moment şi faptul că bugetul a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor. Această rectificare bugetară arată că veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde de lei, dintre care aproape 10 miliarde din venituri fiscale şi aproape 8 miliarde de lei din venituri din fonduri europene. A doua observaţie – rectificarea era necesară pentru că, dacă nu făceam această rectificare, banii pentru pensii, pentru indemnizaţii, pentru concedii medicale şi alte cheltuieli sociale nu erau cuprinşi pentru ultimele două luni în această rectificare. Cine spune că nu trebuia să facem aceste plăţi minte şi ar fi trebuit, în primul rând, să le cer celor de la PSD să ne spună unde sunt cei 18 miliarde de lei, dacă trebuia să le cerem să aducă ei banii de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei”, a afirmat Cîţu, la finalul unei şedinţe a conducerii PNL.

Ce se dorește prin această rectificare bugetară

„În acelaşi timp, punem punct unei practici prin care la sfârşit de an deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut, Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continue, iar noi nu facem această practică, respectăm legea şi prin această rectificare vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat”, a spus ministrul de Finanţe.

Rectificarea bugetară, un instrument important pentru alte fonduri

El a arătat că rectificarea bugetară asigură fondurile necesare pentru investiţii, plata pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, concedii medicale, medicamente.

„Costurile se văd într-un deficit mai mare, care ajunge peste 3% pentru 11 luni şi 4,3% la finalul anului”, a precizat ministrul Finanţelor Publice.

Cîţu a subliniat că niciun minister nu are „bani tăiaţi” la rectificarea bugetară.