Una din zonele cele mai aglomerate și evident unde riscul de contaminare este foarte crescut, este litoralul Mării Negre. Aici, peste 120.000 de turiști s-au aventurat în ultimele zile, stațiunile fiind aproape la capacitatea maximă de cazare.

În zonele aglomerate, pe faleză în special, purtatul măștii a devenit obligatoriu după ora 18:00, alături de regulile de distanțare deja instituite la terase, pe plaje, în magazine sau hoteluri. Cu toate acestea, nu toţi turiştii respectă normele, ceea ce ar putea îngreuna efortul comun de a depăși actuala criză generată de răspândirea virusului.

Autorităţile verifică în fiecare weekend sute de societăți comerciale și numai noaptea trecută au aplicat 185 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 270.000 de lei, dintre care 33 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, însă acest apelul se îndreaptă și către turiști.

„Scopul nostru nu este acela de a da amenzi, ci de a responsabiliza cetăţenii. Unii au motivat că nu au ştiut despre aceste prevederi. Au fost avertizaţi doar verbal. Bineînțeles că sunt pasibil și de o sancțiune contravențională. Dacă respectă aceste măsuri de distanțare fizică se protejează atât pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor”, spune Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea