Epidemiologul Geza Molnar susține că în România numărul cazurilor zilnice de îmbolnăviri cu noul coronavirus va scădea în următoarele două sau trei săptămâni. Într-un interviu acordat Radio Cluj, el a precizat că acest proces se va manifesta în condițiile în care de mai bine de o săptămână în țară se înregistrează zilnic peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19.

„Din acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate nu poate, în mod natural, nu poate urma decât o descreștere a numărului cazurilor care e previzibil așa, în două-trei săptămâni de aici încolo. În momentul de față după părerea mea toată activitatea de ocrotire a stării de sănătate a populației se bazează pe două elemente majore.

Unul este comportamentul individual, al doilea aspect este al asistenţei medicale și aici trebuie să amintesc că este îmbucurător că şi în România datorită efortului Terapiei Intensive şi al asistenţei medicale decesele sunt mai rare decât în perioada anterioară a vârfului epidemic”, a explicat medicul epidemiolog Geza Molnar, potrivit Rador.

„Nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie”

Nu este pentru prima oară când celebrul medic epidemiolog susţine acest lucru. Cu câteva zile în urmă, el declara că România a intrat deja pe un platou, iar de aici înainte bolnavii ar trebui să fie tot mai puțini. Totuși, scenariul optimist al epdeimiologului se va întâmpla, numai în condițiile în care cetățenii vor continua să respecte regulile impuse de specialiști.

„Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou. Dovada cea mai bună e că în zona de mijloc sub aspectul stăpânirii morbidității în perioada de urgență am ajuns, dacă facem excepție de Luxemburg, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate.

Dar, conform celor 14 zile, nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie. În cadrul județelor unde sunt focare la diferite instituții, de la spitale sau cămine de bătrâni în colectivități cu oameni mulți”, spunea atunci Molnar Geza.