Președintele american, Donald Trump, știa încă din luna ianuarie că epidemia de coronavirus se va extinde la scară globală, transformându-se într-o pandemie.

Astfel, serviciile de informații au avertizat administrația Trump printr-o serie de rapoarte din ianuarie și februarie că răspândirea coronavirusului se va transforma într-o ”pandemie globală”.

Congresmeni și administrația au primit astfel de rapoarte, dar atât liderii republicani, cât și opozanții lor politici de la Partidul Democrat, au ales să minimalizeze riscurile maladiei.

Trump: Am făcut o treabă bună

Rapoartele nu au făcut însă nici un fel de estimări despre perioada în care virusul va lovi Statele Unite, nici nu au înaintat sugestii privind modul în care țara trebuie să se pregătească, scrie evz.ro, citând presa din SUA.

În timp ce rapoartele circulau deja, în ianuarie și februarie, Trump însuși declara că virusul este ”sub control” și că există un risc minim ca Statele Unite să fie expuse.

”Totul va fi bine”, scria el pe Twitter în data de 24 ianuarie. Când, o lună mai târziu, în SUA au apărut 15 cazuri, Trump a continuat să minimalizeze riscul.

”Când ai 15 cazuri, iar în câteva zile numărul acestora va fi aproape de zero, înseamnă că am făcut o treabă bună”, spunea el pe 27 februarie.

Val de critici

În fața valului de critici, Casa Albă a respins ideea că administrația nu a luat măsuri de combatere a epidemiei:

”Președintele Trump a luat măsuri agresive pentru protejarea sănătății, bunăstării și siguranței americanilor – și a făcut asta în timp ce presa și Democrații au ales să se concentreze doar pe un impeachment ilegitim și mincinos”, a spus secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Hogan Gidley.

”Este mai mult decât dezgustător, este josnic și mincinos ca niște surse lașe și anonime să încerce să falsifice istoria”, a adăugat el.