Ion Cristoiu a susținut că Elena Udrea este principala beneficiară a deciziei CCR privind completurile de 3. Acesta ar fi, a susținut jurnalistul, și unul dintre motivele pentru care fostul ministru al Turismului a revenit în România din Costa Rica.

El a susținut că un alt motiv al revenirii fostului ministru este o carte despre viața sa în Costa Rica, pe care o descrie drept un coșmar.

“Sunt două motive pentru care Elena Udrea cred eu că a revenit în țară, înțelegând că a plecat din Costa Rica. Primul, pe care îl știu numai eu sau îl bănuiesc numai eu, ține de cartea anunțată de Elena Udrea, că a lucrat, lucrează la ea sau a terminat-o, o carte pe care mi-a semnalat-o mie și m-am angajat public că o vom tipări la Editura Mediafax sub supravegherea mea. Din câte am înțeles, din corespondența minimă cu Elena Udrea, pe această temă, ea era în Costa Rica, probabil că se va relua discuția odată ajunsă în România, această carte se referă la coșmarul prin care a trecut în Costa Rica. E clar că, plecând de la subiectul cărții că Elena Udrea nu se simte deloc bine în Costa Rica, nu numai în închisoare, ci și în realitățile din Costa Rica, și doi, că dacă la un moment dat și intenționează să publice o asemenea carte, chiar fragmente din ea, ar deranja enorm autoritățile din Costa Rica. De asta cred că a plecat”, a declarat Ion Cristoiu, citat de Mediafax.

Un al doilea motiv al venirii surprinzătoare ar avea legătură cu decizia CCR privind completurile de 3. “Eu am scris imediat că e în favoarea ei deoarece, cîtă vreme se amână o decizie dacă se reia sau nu procesul, ea e liberă. E limpede că atunci când va veni decizia de la CJUE ea nu poate fi decât beneficiara unui recurs în anulare deoarece e pe aceeași speță ca și Bica, și ceilalți. Dar, dacă nu ar fi fost decizia CCR pe completurile de 3, procesul ei s-ar fi reluat numai la apel. În urma acestei decizii, judecătorul va decide reluarea la apel, la completul de 5, și, automat, reluarea întregului proces, de la zero, deci de la complet de 3, cu alți judecători”, a explicat Ion Cristoiu.