Grupul energetic rus Inter Rao intenţionează să investească peste 600 de milioane de dolari într-o centrală electrică din Transnistria, pentru a-şi îmbunătăţi accesul pe pieţele de profil din UE, dacă o serie de contracte importante încheiate cu România vor fi reînnoite în 2010.

Investiţiile vizează centrala electrică Dnestrovsk, una dintre cele mai mari din Europa de Est, cu o capacitate de 1,9 gigawaţi şi peste 2.000 de angajaţi, potrivit publicaţiei on-line Russia Today.

Asigură necesarul Moldovei şi Transnistriei

Centrala, veche de 45 de ani este, totodată, cel mai valoros activ energetic deţinut de o companie rusă în alte state. Centrala foloseşte drept combustibili gaze naturale, cărbuni şi derivaţi din petrol. Inter Rao a cumpărat Dnestrovsk în 2005. Centrala poate exporta energie electrică spre Moldova, Ucraina şi Uniunea Europeană cu ajutorul reţelei electrice din România. Facilitatea are operaţionale, în prezent, doar patru din 12 unităţi, care pot asigura însă necesarul de energie al Moldovei şi Transnistriei şi un surplus de 180-200 de magawaţi pentru exportul către România.

Parteneriat cu Transelectrica

Conducerea Inter Rao intenţinează să majoreze cantitatea de energie exportată şi să prelungească acordurile încheiate cu România, care vor expira anul viitor. Compania rusă a investit deja peste 100 de milioane de dolari în centrala electrică, care are nevoie de modernizarea sau înlocuirea a patru unităţi de producţie.
Transelectrica a anunţat pe 14 septembrie că în cel mult două luni va semna cu Inter Rao un acord pentru un parteneriat privind construcţia de staţii şi reţele de transport al energiei în România.

SURSA: Mediafax