Potrivit cotidianului moscovit, fitness-cluburile existente în prezent în Rusia, care se orientează spre clasa medie, vând abonamente anuale cu preţuri între 30.000 şi 45.000 de ruble /750 şi 1.100 de euro/. În acelaşi timp, veniturile anuale ale reprezentanţilor clasei de mijloc din Rusia se ridică la circa 200.000 de ruble pe an şi nu toţi doritorii îşi pot permite un abonament anual la o sală de sport.

La rândul lor, reprezentanţii pieţei de fitness nu au posibilitatea de a reduce preţurile la aceste abonamente, din cauza cheltuielilor ridicate pe care le presupune dezvoltarea businessului.

Membrii Comisiei pentru protejarea sănătăţii afirmă că înfiinţarea de fitness-cluburi de stat, cu regim preferenţial pentru bugetari, au fost cerute de populaţie. Cu toate acestea, directorul Institutului pentru politică socială şi programe socio-economice din cadrul Institutului de Economie, Serghei Smirov, este de părere că asemenea cluburi şi abonamente sociale pentru activităţi sportive ar putea afecta bugetul de stat. Smirnov a subliniat că, în prezent, cu bani de la bugetele municipale sunt întreţinute terenuri sportive în aer liber, piste de alergat de care se pot folosi cei care nu-şi permit un abonament anual la un fitness-club privat.

Potrivit experţilor, citaţi de Rossiiskaia Gazeta, cu excepţia pieţei de fitness din Moscova şi Sankt Petersburg, una destul de dezvoltată, în Rusia face fitness în jur de 2% din populaţie. Pentru comparaţie, în Marea Britanie acest indice se ridică la 6%, iar în SUA – la peste 14%.
Sursa: Agerpres