Agenţia bulgară de privatizare a transferat ieri formal 79,83% din acţiunile Bulgartabac noului proprietar, a doua mare bancă din Rusia, controlată de stat, VTB. Preţul pentru acţiuni a fost de 100,1 mil. euro şi a fost plătit după ce banca rusă a rămas singurul ofertant în licitaţie. Proprietarul din acte al fostei mândrii a industriei tutunului din Bulgaria este BT Invest, o companie înregistrată în Austria şi deţinută de VTB.
Şi totuşi, scrie presa din Bulgaria, noul proprietar este necunoscut pentru că este foarte posibil ca banca VTB să fi acţionat ca un intermediar în această tranzacţie. Pentru a risipi zvonurile cu privire la potenţiala implicare a unor oameni politici bulgari, care ar fi în spatele privatizării, şeful agenţiei de privatizare a spus că adevăratul cumpărător este un “investitor rus” şi că este exclus să fie vorba despre vreo entitate bulgară.
Deşi contractul de privatizare interzice în mod expres posibilitatea ca acţiunile Bulgartabac să fie vândute în termen de 10 ani, există posibilitatea ca holdingul să fie vândut. VTB poate să vândă compania BT Invest, şi prin asta şi acţiunile Bulgartabac, în orice moment.