Armata rusă efectuează, începând de marţi, o serie de exerciţii de amploare în Marea Neagră. Manevrele implică cel puţin zece nave de război şi aviaţia staţionată în peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014.

„Peste zece nave ale Flotei Rusiei de la Marea Neagră au ieşit de la bazele lor din Sevastopol (Crimeea) şi Novorossiisk (un port rusesc la Marea Neagră – n.red.) pentru a efectua exerciţii comune care implică tiruri de rachete şi artilerie“, anunţă Flota Rusă de la Marea Neagră într-un comunicat de presă.

La aceste exerciţii participă fregata „Amiral Essen“, nava de mici dimensiuni purtătoare de rachete „Văşnii Volociok“. dată în exploatare în 2016, nava mare de desant „Azov“, remorcherele „Turbinist“ şi „Kovroveţ“. Pe lângă aceste nave, la aplicaţii iau parte şi avioane de luptă multirol SU-30SM.

În cursul actualelor aplicaţii vor fi simulate exerciţii de luptă navală, de căutare şi distrugere a unor submarine aparţinând unui inamic convenţional, de detectare şi lovire a unor puncte de comandă amplasate pe coastă, precum şi de respingere a unui atac aerian din partea unui adversar imaginar.

Aceste exerciţii intervin în contextul în care Rusia a returnat luni Ucrainei trei nave militare sechestrate cu un an în urmă în largul Crimeii, cu trei săptămâni înainte de un summit important în format ‘Normandia’ (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) destinat să deblocheze rezolvarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei).