Compania rusa Eurocement Holding a anuntat achizitionarea din piata a 6,52% din actiunile companiei elvetiene Holcim. Pe hartie, poate sa para ca, de fapt, pestele cel mic l-a inghitit pe cel mare, deoarece Eurocement este prima companie rusa din domeniul materialelor de constructii, dar intre primele opt din lume, in timp ce Holcim este al doilea in lume in clasamentul producatorilor de ciment.

In fapt, Eurocement a declarat ca investitia este o “mutare amicala” si se inscrie intr-o complexa strategie pe termen lung. Oficialii companiei au tinut sa precizeze ca intentia nu a fost aceea de a face o oferta publica pentru a achizitiona un pachet cat mai mare din piata si de a isi plasa oamenii in board, ci mai mult de a putea avea, sub o forma sau alta, acces la potentialul tehnic si capacitatile tehnologice ale Holcim.

Eurocement are in prezent 16 unitati de productie in Rusia, Ucraina si Uzbekistan, si o capacitate anuala instalata de 38 milioane tone de ciment. Planul companiei este acela ca pana in 2015, prin construirea unor noi mijloace de productie, capacitatea sa creasca la 50 milioane tone.