Aproximativ 1.500 de adolescenţi îşi curmă anual viaţa, potrivit unui recent raport al UNICEF. O rată mai mare se înregistrează doar în fostele republici sovietice vecine Belarus şi Kazahstan.

În ultimii ani, au fost comise 19-20 de sinucideri la 100.000 de adolescenţi din Rusia, de trei ori peste media la nivel mondial, a indicat vineri psihiatrul Boris Poloji, relatează Interfax şi portalul rbc.ru.

"Până când autorităţile de la cel mai înalt nivel nu vor considera suicidul ca o problemă, eforturile noastre comune nu vor fi în măsură să dea rezultate", a spus medicul.

În sud-vestul Siberiei, în regiunea Tuva, rata atinge înspăimântătoarea cifră de 120 de sinucideri la 100.000 de adolescenţi, în timp ce regiunea învecinată Buriatia are o medie de 77 de cazuri la 100.000. Ambele regiuni se remarcă prin rata înaltă a criminalităţii şi a alcoolismului.

Două fete de 14 ani au sărit, la începutul acestei săptămâni, de pe acoperişul unui bloc de 14 etaje dintr-o suburbie a Moscovei, ţinându-se de mână. Ele au lipsit de la şcoală în ultimele două săptămâni şi se temeau de reacţia părinţilor atunci când vor fi aflat, a scris presa rusă, citând prieteni de-ai fetelor.

Despre multe alte cazuri s-a relatat în media. Experţii sunt de părere că violenţa domestică şi problemele din şcoli se numără printre cauzele principale care îi determină pe adolescenţi să-şi ia viaţa.

Relaţiile dintre copii şi părinţi în familiile din Rusia sunt "cunoscute prin cruzimea lor", a declarat Natalia Siniaghina, responsabilă în cadrul Ministerului Educaţiei.

"Dar nici şcoala nu este un loc tocmai singur pentru copii", a spus ea. Şcolile publice din Rusia sunt subfinanţate, cu profesori prost plătiţi şi criticate pentru neglijarea problemei terorizării copiilor.
Sursa: Agerpres