Medvedev i-a mulţumit omologului său elveţian pentru eforturile pe care Berna le depune în vederea înlesnirii aderării Rusiei la OMC şi înregistrării acordurilor necesare pentru aderare.

‘Sper că discuţiile de astăzi vor fi suficient de fructuoase şi rezultatele vor permite ca Rusia să adere la OMC până la sfârşitul anului’, a spus, la rândul său, Micheline Calmy-Rey. ‘Şi noi am dori acelaşi lucru’, a reiterat Medvedev.

Runda finală a consultaţiilor desfăşurate de Grupul de lucru pentru aderarea Rusiei la OMC este planificată pentru 7-8 noiembrie. Săptămâna aceasta a fost aprobat raportul Grupului, care, alături de obligaţiile privind mărfurile, serviciile şi agricultura, se va afla la baza documentului final privind aderarea Federaţiei Ruse la OMC, proces ce durează de 18 ani. O problemă nereglementată rămâne şi la această oră cea privind asamblarea industrială a autoturismelor pe teritoriul Rusiei.

Graficul tehnic al aderării Rusiei la OMC, aprobat în iulie, este menţinut. Potrivit graficului, în 10-11 noiembrie la Geneva urmează să aibă loc reuniunea finală a Grupului de lucru, iar toate negocierile trebuie să fie finalizate înainte de conferinţa ministerială a OMC, programată pentru 15-17 decembrie. O piedică majoră în faţa acestui poces rămâne Georgia, singura ţară care se opune încă aderării Rusiei la OMC.

În prezent, OMC reuneşte 153 de ţări, cărora le revin 95 la sută din schimburile comerciale la nivel mondial.
Sursa: Agerpres