Rusia, dispusă să discute cu SUA despre chestiuni de securitate

Rusia consideră că este urgentă nevoia de discuții pe teme de securitate cu Statele Unite, dar aceste discuții ar trebui să fie cuprinzătoare și să includă subiecte precum situația din Ucraina.

Întrebat dacă Rusia este pregătită să discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

„Este imposibil să scoatem segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate şi nu vom face acest lucru”.

„Aşadar, suntem deschişi la dialog, dar la un dialog larg, cuprinzător, care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a mai declarat el.

Statele Unite resping afirmația Rusiei, potrivit căriea prin înarmarea Ucrainei au devenit un actor direct într-un conflict menit să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei. SUA afirmă că negocierile privind conflictul sunt o chestiune care ține de Ucraina, notează Reuters.

Dmitri Peskov a reiterat poziția Rusiei, subliniind că lista de subiecte pe care Rusia și Statele Unite ar trebui să le discute este în creștere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că în general, acest dialog este foarte necesar. El a adăugat că este necesar deoarece problemele se adună și există o mulțime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Potrivit Washingtonului,  Vladimir Putin este cel care adaugă pe lista preocupărilor de securitate

Din perspectiva Washingtonului, în al treilea an de conflict în Ucraina, președintele Vladimir Putin este cel care adaugă pe lista preocupărilor de securitate.

În cursul săptămânii acesteia, șeful statului rus a efectuat o vizită la Phenian, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a declarat că ar putea furniza arme rusești Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către statele occidentale.

De asemenea, președintele rus a reiterat joi că ia în considerare revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia și SUA le pot desfășura urmează să expire în 2026.

Vladimir Putin ia în considerare o revizuire a doctrinei privind utilizarea armamentului nuclear

Vladimir Putin a anunțat într-o vizită în Vietnam că Rusia intenționează să-și revizuiască doctrina nucleară referitoare la utilizarea armamentului nuclear. Doctrina actuală prevede că armamentul nuclear poate fi folosit în răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care amenință existența statului. Aceasta reprezintă o nouă orientare în materie de securitate propusă de Kremlin.

Liderul de la Kremlin a declarat joi, într-o conferință de presă în Vietnam, că au fost actualizate noi elemente privind dezvoltarea unor noi dispozitive nucleare. Mai multe puteți citi aici.