'Partea rusă a acceptat data pentru negocierile trilaterale Rusia-Ucraina-UE vizând asigurarea securităţii tranzitului de gaze naturale ruse via teritoriul ucrainean. Noua rundă de negocieri va avea loc la 21 octombrie la Berlin', a indicat Ministerul rus al Energiei într-un comunicat, preluat de AFP.

Rusia a întrerupt la mijlocul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat preţul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând, potrivit Moscovei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari. Guvernul de la Kiev a încercat în această perioadă să compenseze lipsa gazului rus prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declara la începutul acestei săptămâni, potrivit RIA Novosti, că Rusia consideră necesar să reia livrările de gaze naturale către Ucraina pentru a ajuta această ţară să treacă iarna cu bine.      El a amintit că la ultima rundă de consultări trilaterale din 26 septembrie a fost luată în discuţie posibilitatea reluării livrărilor către Ucraina, părţile încercând totodată să "definească un mecanism de restructurare a datoriei acumulate (de Kiev) şi să găsească o sursă de finanţare pentru această datorie".

Conform RIA Novosti, în cadrul negocierilor trilaterale din 26 septembrie de la Berlin, Rusia, UE şi Ucraina au evocat "un plan de iarnă" eşalonat până la sfârşitul lunii martie. Acest plan ar presupune ca Ucraina să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruseşti livrate. În schimb, Gazprom s-ar angaja să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la preţul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

AGERPRES