Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricţionat accesul producătorilor europeni de alimente pe piaţa din Rusia.

Rusia a oprit deja reexportarea produselor alimentare prin Bulgaria deoarece suspectează companiile bulgare că utilizează documente false pentru a ocoli embargoul impus produselor alimentare provenite din Europa, a explicat Shvabauskene.

Noile restricţii introduse la reexportarea produselor alimentare prin Bulgaria 'sunt doar începutul. Rusia ar putea decide să nu accepte niciun fel de certificat de reexportare din Europa', a declarat oficialul pentru agenţia rusă Tass.

Recent, ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, a declarat că Moscova ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din mai multe state din Uniunea Europeană, precizând că ţările vizate sunt Grecia, Ungaria şi Cipru.

'Căutăm să vedem ce oportunităţi civilizate există pentru un răspuns pozitiv la propunerile lor (ale ţărilor care au cerut ridicarea embargoului-n.r.). Dacă îi ajutăm nu vrem să le facem probleme în relaţiile lor cu Bruxelles-ul', a explicat Fyodorov.

La începutul lunii august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

AGERPRES