Crearea Forţelor de operaţiuni speciale în 2015 a fost "un pas important în dezvoltarea calitativă a armatei ruse, creşterea mobilităţii şi pregătirii ei de luptă", subliniază Putin, într-un mesaj ocazionat de Ziua Forţelor de operaţiuni speciale, instituită după anexarea Crimeii.

"Ţara are un nou instrument puternic, eficient pentru a-şi proteja interesele naţionale", mai spune şeful statului rus în mesajul publicat pe site-ul Kremlinului. "Vom continua să consolidăm potenţialul Forţelor de operaţiuni speciale. Acestea trebuie să fie pregătite să îndeplinească imediat sarcina trasată în orice regiune, să asigure securitatea Rusiei şi aliaţilor ei, să riposteze la adresa terorismului internaţional şi altor ameninţări", subliniază Putin.

Ziua Forţelor de operaţiuni speciale a fost instituită prin decret prezidenţial la 26 februarie 2015 şi este sărbătorită la 27 februarie, ca un omagiu adus trupelor speciale care au acţionat pentru alipirea peninsulei Crimeea la Rusia.

În noaptea de 26 spre 27 februarie 2014, trupe speciale ruse au blocat unităţile militare ucrainene de pe întreg teritoriul Crimeii şi le-au dezarmat fără să tragă un glonţ, scrie sursa citată, care adaugă că toate obiectivele strategice din peninsulă au fost ocupate rapid, fără să se recurgă la violenţă. După anexarea Crimeii, Moscova şi-a făcut un titlu de glorie din faptul că militarii săi implicaţi în această operaţiune s-au comportat politicos şi corect, atât în raport cu armata ucraineană, cât şi cu locuitorii din Peninsula Crimeea, conform presei ucrainene. Astfel, pe lângă sintagma "omuleţii verzi" referitor la militarii ruşi care au acţionat la anexarea Crimeii în uniforme fără însemne, este utilizată şi sintagma "oamenii politicoşi". De altfel, în media ruse Ziua Forţelor de operaţiuni speciale mai este numită şi Ziua oamenilor politicoşi, potrivit publicaţiei ruse Svobodnaia Pressa.

Începând cu 2015, unităţi ale Forţelor de operaţiuni speciale ruse participă la campania Moscovei în Siria, conform publicaţiei menţionate. AGERPRES