"În ceea ce priveşte poziţia României, poziţia conducerii României, care şi-a transformat ţara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o ameninţare evidentă. Părţii române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public", a declarat într-un interviu pentru Interfax şeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boţan Harcenko.

"Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o ameninţare pentru Rusia, şi, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacţiunea şi cooperarea noastră. Dar, în acelaşi timp, este necesar să fie menţinute şi utilizate posibilităţile existente", a mai spus diplomatul menţionat în acelaşi interviu.

Potrivit acestuia, 'din partea Bucureştiului s-a observat o linie făţiş antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancţiunilor şi a unei retorici antiruseşti fervente'.

Cu toate acestea, "avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăşi această situaţie nefavorabilă în relaţia noastră. Şi vom căuta totuşi să interacţionăm într-un mod constructiv", a menţionat diplomatul rus.

Autorităţile de la Bucureşti şi conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare şi nu reprezintă vreun pericol pentru Federaţia Rusă.

Mai multe canale media ruseşti au difuzat joi declaraţiile făcute de reprezentantul diplomaţiei de la Moscova sub titlul "'MAE: România reprezintă o ameninţare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo". AGERPRES