“Nimeni nu vorbeşte despre o interdicţie a McDonald's în Rusia”, a declarat Arkadi Dvorkovici, pentru agenţia rusă de presă Itar-Tass. “Pur şi simplu s-a întâmplat că toate aceste inspecţii au fost derulate în acelaşi timp”, a mai spus Dvorkovici.

Săptămâna trecută, Agenţia rusă pentru Protecţia Consumatorului a făcut o serie de inspecţii surpriză coordonate la restaurantele McDonald's din mai multe regiuni ale Rusiei. Inspecţiile au venit după ce, miercurea trecută, Rospotrebnadzor a ordonat închiderea a patru restaurante McDonald's din Moscova, printre care se numără şi restaurantul McDonald's din Piaţa Puşkin, care a atras faimoasele cozi fără sfârşit ale consumatorilor sovietici când a fost deschis, în ianuarie 1990.

Închiderea restaurantelor McDonald's din Moscova a venit după ce, la începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

Reţeaua de restaurante McDonald's din Rusia este compusă din 424 de unităţi, iar Rusia este una din primele şapte pieţe pentru McDonald's, exceptând SUA şi Canada.

Fondat în 1940, McDonald's este cel mai mare lanţ de restaurante de tip fast – food din lume. În prezent, grupul are peste 35.000 de restaurante în 119 ţări, iar anul trecut veniturile sale au depăşit 28 de miliarde de dolari.

Sursa: Agerpres