'Partea turcă şi-a exprimat dorinţa de a fi majorat volumul livrărilor de gaze naturale via Blue Stream până la trei miliarde de metri cubi pe an', a declarat Alexander Novak cu ocazia unei comisii interguvernamentale. 'Rusia şi Turcia sunt interesate în finalizarea acestui proiect', a mai spus Novak adăugând că grupul rus Gazprom şi compania turcă Botas lucrează la aspectele tehnice şi economice ale proiectului.

La rândul său, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a anunţat că la reuniune a fost trimisă şi o solicitare cu privire la acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale suplimentare livrate Turciei. 'Am trimis părţii ruse o solicitare pentru o reducere de preţ iar aceasta este analizată în prezent', a spus Yildiz.

Conducta Blue Stream, dată în funcţiune în luna decembrie 2002, are o lungime de 1.213 kilometri şi face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră. În perioada februarie 2003-martie 2014 prin această conductă a fost furnizată o cantitate de 100 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turcia produce aproximativ 46% din energia sa electrică pe baza gazelor naturale şi anual plăteşte 60 de miliarde de dolari pentru a importa gaze naturale şi petrol.

AGERPRES