Având în vedere că acest procent ajunge chiar până la 50% în cazul unor tancuri-cheie folosite în luptă, armata rusă este nevoită să recurgă la stocurile sale din perioada Războiului Rece, care sunt consistente încă.

Totodată, se estimează că numărul de tancuri ale Ucrainei a crescut datorită capturilor realizate și a livrărilor de tancuri din perioada sovietică de către aliații occidentali.

Războiul din Ucraina, un eșec total pentru Rusia

John Chipman, președintele think-tank-ului, susține că acest război reprezintă „un eșec politic și militar pentru Rusia”, din cauza conducerii deficitare și a deficitului de muniție, în ciuda eforturilor de modernizare ale Kremlinului.

„Acțiunile Rusiei din ultimul an au ridicat semne de întrebare nu numai cu privire la competența armatei sale și a conducerii militare de rang înalt, ci și cu privire la coeziunea comandamentului”, a declarat acesta, lansând auditul anual al IISS privind echilibrul militar al forțelor armate din lume.

Kremlinul înregistrează pierderi din ce în ce mai mari

Numărul tancurilor din armata rusă a scăzut cu 38%, de la 2.927 la 1.800, înregistrându-se pierderi uriașe ale calului său de bătaie, T-72B3, livrat pentru prima dată trupelor de la Kremlin în anul 2013.

Potrivit lui John Chipman, aceste pierderi masive de pe câmpul de luptă înseamnă că Rusia a pierdut „aproximativ 50% din flota sa de dinaintea invaziei” a acestui tanc și a unei variante conexe, iar producția industrială lentă „a forțat Moscova să se bazeze pe armele sale mai vechi stocate ca înlocuitori de uzură”.

Totodată, excesul de zel al Rusiei a adus pierderi semnificative de tancuri la începutul războiului, mai ales în atacul eșuat asupra Kievului. Acolo, un număr mare de tancuri și vehicule blindate care se deplasau într-un convoi au fost distruse pe drumurile de la nord de capitala ucraineană.

De asemenea, deoarece atacul s-a soldat cu un eșec catastrofal pentru armata rusă, multe dintre acestea au fost capturate sau remorcate de tractoare.

Anul trecut, trupele rusești crezuseră că vor fi bine primite în Ucraina, iar în unele cazuri, chiar au purtat ținute de paradă. Kremlinul preconizase că tancurile urmau să fie folosite într-o paradă pe străzile Kievului, însă au fost distruse de către artileria ucraineană și de infanteria care folosea arme antitanc, mai arată IISS.