Premierul Mihail Mişustin a anunţat, marţi, că în următorii doi ani va fi implementat un program de stimulare de 5.000 de miliarde de ruble (72,75 miliarde de dolari), pentru redresarea economiei ruse după pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Pachetul de măsuri va necesita schimbarea planului de cheltuieli anunţat de preşedintele Vladimir Putin înaintea crizei, a explicat Mişustin.

Economia Rusiei s-a contractat în aprilie

În aprilie, economia rusă s-a contractat cu 12%, un declin similar cu cel înregistrat în mai 2009. Scăderea preţului ţiţeiului şi efectele epidemiei au dus la deprecierea rublei şi au determinat intervenţia Băncii Centrale, care a redus ratele dobânzilor pentru a sprijini economia.

În primele patru luni din 2020, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9% comparativ cu perioada similară din 2019.

Conform estimărilor Ministerului de Finanţe, economia rusă ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 5%.

Rusia a raportat 423.741 de cazuri, a treia ţară din lume cu cele mai multe înregistrate, inclusiv 5.037 de decese.

Rusia anunță că are un medicament eficient pentru coronavirus

Minitrul Sănătăţii din Rusia a anunţat că a omologat un nou medicament despre care susţine că este cel mai eficient în combaterea coronavirusului.

Afivavir este un antiviral creat şi testat în timp record – cea mai importantă funcţie este aceea de a reduce considerabil capacitatea de reproducere a COVID-19.

Este cel mai promiţător medicament pentru a vindeca pe cei infectaţi cu coronavirus, susţin oficialii ruşi, care au creat acest antiviral pe baza unuia produs de japonezi, Favipiravir. care este însă contraindicat total femeilor însărcinate sau celor care vor să întemeieze o familie.

Deocamdată, noul medicament nu va fi disponibil în farmacii, ci doar în spitale, unde a fost testat deja pe 330 de pacienţi.