Cu câteva zile înaintea scrutinului de duminică, presedintele belarus a ținut un puternic discurs în fața națiunii, în care a criticat rând pe rând Rusia și pe „gagica” Svetlana Tihanovskaia, opozanta lui, potrivit letemps.ch

Niciodată în 26 de ani, șeful statului nu s-a confruntat cu o asemenea situație: mulțimi foarte numeroase ies în stradă pentru a susține candidatura Svetlanei Tihanovskaia, de meserie profesoară de engleză, de 37 de ani, necunoscută încă în urmă cu câteva luni.

O ceartă cu fratele mai mare

Paralel, el s-a certat cu fratele mai mare rus, acuzat mai mult sau mai puțin direct că îi susține pe detractorii săi, că vrea să facă din Minsk un vasal și că și-a desfășurat pentru sprijinirea scopurilor sale mercenari din opaca grupare militară privată Wagner, cunoscută ca apropiată a Kremlinului.

Într-un discurs către națiune în fața reprezentanților vieții politice, sociale și diplomației, șeful statului, de 65 de ani, a susținut că țara rămâne, datorită lui, un „loc liniștit în inima Eurasiei”, în vreme ce planeta este amenințată de haos.

Apoi, transpirând din greu, a denunțat „o tentativă evidentă de a organiza un masacru în centrul Minskului”, capitala acestei foste republici sovietice de 9 milioane de locuitori.

O referire la arestarea, săptămâna trecută, a 33 de „combatanți” ruși prezentați ca membri ai Wagner, organizație acuzată că trimite mercenari în zone în care Rusia nu vrea să intervină oficial. Anchetatorii beloruși i-au acuzat deja pe aceștia că au lucrat mână în mână cu opoziția pentru a orchestra revolte cu ocazia scrutinului de duminică.

„Nu vă vom lasă țara. Independența costă scump, dar ea merită costul”, a mai lansat Alexandr Lukașenko.

Alexandr Lukașenko, la putere din 1994, a primit marți importantul „sprijin complet” al armatei pentru alegerile prezidențiale în fața „tentativelor de amestec” și „destabilizare”. Belarus a lansat de altfel marți manevre militare care implică aviația, apărarea antiaeriană și rezerviștii, care trebuie să continue până săptămâna viitoare.

Moscova denunță un „spectacol”

Moscova a respins toate acuzatiile belaruse, afirmând că rușii arestați nu erau decât în tranzit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat din nou marți un „spectacol” organizat de Minsk în jurul celor 33 de bărbați „vinovați de nimic”.

Apărarea Moscovei a fost calificată drept „mincinoasă” de președintele belarus, care a mai susținut că o „altă unitate” combatantă a fost trimisă în sudul țării și a jurat să „o urmărească în pădure pentru a o prinde”.

Alexandr Lukașenko le-a atacat de asemenea pe cele trei opozante cu care se confruntă. Svetlana Tihanovskaia s-a aliat, într-adevăr, cu alte doua femei: Veronika Tepkalo, soția unui opozant aflat în exil, și Maria Kolesnikova, directoarea de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher încarcerat când voia să candideze.

„Săracele gagici”

„Săracele gagici, ele nu înțeleg nimic din ce spun, din ce fac” afirmă el, adăugând: „Nu conduci o țară venind de nicăieri”.

Svetlana Tihanovskaia a reușit un tur de forță, într-o țară care nu a văzut niciodată apărând o opoziție puternică, să reuneasca multini cu ocazia mitingurilor sale, chemându-i pe belaruși să nu le mai fie frică de represiune. Ea l-a înlocuit în luna mai în cursa prezidențială pe un video-blogger cunoscut, arestat pe când câștiga popularitate.