Ședință de urgență la Cotroceni! Klaus Iohannis i-a convocat pe toți. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

Pe ordinea de zi a ședinței de marți sunt incluse subiecte referitoarea la starea de securitate în regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România, dar și subiecte referitoare la încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

“Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, declara președintele Klaus Iohannis, joia trecută.

Situația este îngrijorătoare

Șeful statului a mai spus că situația din zonă este îngrijorătoare. Klaus Iohannis a subliniat că România are servicii performante și că nu stă degeaba și primește informații de la alții.

“Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan

În ceea ce privește încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat, tot săptămâna trecută, că misiunea se va încheia pentru MApN numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă. La reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din NATO a fost adoptată o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu data de 1 mai până la data de 11 septembrie 2021.

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea