'Dacă factura pentru luna iunie nu este plătită înaintea datei de 31 mai, atunci Gazprom va avea dreptul de a reduce livrările de gaze pentru Ucraina sau să menţină volumul acestora corespunzător cu suma achitată înainte de 31 mai', a precizat oficialul rus la finalul reuniunii de la Varşovia cu omologul său ucrainean şi cu comisarul european al energiei, Gunther Ottinger.

Obiectivul întâlnirii a fost de a găsi soluţii pentru reglementarea diferendului dintre Moscova şi Kiev cu privire la preţul gazelor naturale şi la datoria acumulată de Ucraina. După eliminarea a două discounturi acordate pe vremea preşedintelui Viktor Ianukovici, Gazpromul a crescut preţul gazelor livrate Ucrainei de la 268 de dolari mia de metri cubi la aproape 500 de dolari. Autorităţile de la Kiev refuză să achite acest nou tarif şi contestă de asemenea datoria de 2,2 miliarde de dolari cerută de Gazprom pentru livrările din ultimele luni.

Întâlnirea de vineri nu a condus la vreun acord, dar comisarul Ottinger a anunţat că la jumătatea şi la sfârşitul luni mai vor avea loc alte întâlniri în acelaşi format.

SURSA: Agerpres