În ianuarie, rata creditelor neperformante pentru împrumuturile de retail s-a situat la 6,3%, a anunţat Alexei Simanovsky. Calitatea activelor băncilor ruseşti s-a deteriorat pe fondul încetinirii economiei deoarece este mai dificil pentru clienţi să-şi achite creditele.

Valoarea activelor totale ale băncilor din Rusia a scăzut cu 24 de miliarde de ruble (380 de milioane de dolari) în ianuarie, din cauza deprecierii rublei, a ratelor ridicate ale dobânzilor şi a problemelor economice cu care se confruntă ţara, arată datele Băncii Centrale a Rusiei.

Luna trecută, nivelul activelor deţinute de sectorul bancar a scăzut cu 2,6% comparativ cu decembrie, creditarea pe segmentul de corporate a scăzut cu 0,5%, iar pe segmentul de retail cu 1,3%.

Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 40% faţă de dolar, iar în ianuarie cu încă 22%.

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă va forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei.

Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% în 2016.

AGERPRES