Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său cipriot Nicos Anastasiades, şeful statului rus a declarat că speră totuşi să nu se ajungă la acest scenariu, dar a avertizat că Europa este dependentă de ''disciplina financiară'' a Ucrainei.

Putin a adăugat că refuzul Kievului de a livra gaze naturale regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei, seamănă a ''genocid''. ''Nu doar că acolo este foamete, nu doar că OSCE a constatat o catastrofă umanitară, dar în plus (ucrainenii) au tăiat gazul (către regiunile Doneţk şi Lugansk- n.r.). Asta deja seamănă a genocid'', a spus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, preluată de AFP.

Europa a primit anul trecut circa 147 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc (o treime din necesarul său), iar 40% din acest volum a tranzitat teritoriul ucrainean.

Rusia a oprit fluxul de gaze naturale către Ucraina de trei ori în ultimii zece ani: în 2006, în 2009 şi în 2014, acuzând Kievul că nu şi-a plătit restanţele. Occidentul acuză Moscova de folosirea resurselor energetice drept armă geopolitică pentru a menţine Ucraina sub influenţa sa.

De această dată însă, disputa are loc în jurul livrărilor de gaz către regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. ''Dacă plăţile anticipate nu vin, Gazprom, conform contractului, va suspenda livrările. Desigur, aceasta poate crea o ameninţare pentru tranzitul către Europa, pentru partenerii noştri europeni. Sperăm ca livrările de gaz să nu fie întrerupte, dar asta nu depinde de noi, ci depinde de disciplina financiară a partenerilor noştri ucraineni'', a spus Putin.

El a precizat că Ucraina dispune de suficient gaz pentru a acoperi necesarul pentru 3-4 zile şi a acuzat Kievul că îi pedepseşte pe cetăţenii ucraineni din estul ţării prin refuzul de a le furniza gaz.

Alexei Miller, şeful concernului rus Gazprom, a transmis companiei de stat ucrainene Naftogaz că dispune de numai trei zile pentru plata anticipată a livrărilor de gaz dinspre Rusia, după care livrările vor fi oprite, menţionează Interfax.

Potrivit unui acord încheiat anul trecut, Ucraina trebuie să plătească în avans pentru livrările de gaz rusesc, dar Kievul a anunţat că nu va mai face plăţi în absenţa unor noi garanţii, întrucât Moscova nu a reuşit să livreze duminică şi luni gazul deja plătit de Kiev. Înţelegerea va expira la finalul lunii martie.

AGERPRES