Konstantin Vâşkovski a precizat că restul datoriei va fi restructurat şi reinvestit în proiectele ruseşti din Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe Serghei Storciak a confirmat că un acord în acest sens a fost semnat luni. Storciak a precizat că Moscova a decis să şteargă 90% din datoria nord-coreeană, deoarece regimul de la Phenian nu este capabil să o ramburseze. Oficialul rus a adăugat că restul de un miliard de dolari va fi utilizat pentru implementarea unor proiecte în Coreea de Nord, în sectoarele energiei, sănătăţii şi educaţiei.

La rândul său, agenţia nord-coreeană KCNA a anunţat că acordul va crea condiţiile pentru extinderea relaţiilor de cooperare economică între cele două ţări.
Rusia şi Coreea de Nord au negociat timp de patru ani datoriile Phenianului faţă de Rusia, un obstacol în calea unui acord a fost refuzul autorităţilor nord-coreene de a recunoaşte Rusia ca succesor al URSS.

Autorităţile de la Moscova sunt interesate să demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale ferată trans-coreeană, construcţia unei linii electrice şi a unui gazoduct care să transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.
Sursa: Agerpres